Svi znamo da je dobro oprati voće i povrće prije nego što ih pojedete kako biste bili sigurni
Vjerovatno voće i povrće perete pod slavinom u sudoperi ili činiji, kao večina ljudi. Time želimo predstaviti našu ultrazvučnu kadu za čišćenje HOME 2500. To je ultrazvučna kada koja koristi frekvencijski zvuk za učinkovito čišćenje različitih vrsta predmeta. Temeljno čišćenje voća i povrća moglo bi imati vrlo pozitivan uticaj na vaše zdravlje.
Ultrazvučna kada HOME-2500 kapaciteta 2.5 litra, idealna za čišćenje malih predmeta za kućnu ili hobi upotrebu. Ultrazvučna frekvencija 40 kHz i ultrazvučna snaga 70 W su idealni za kratka i jednostavna čišćenja.
Što se tiče zdravstvene svijesti, čini se da sve što koristimo u svakodnevnom životu ima nepovoljan učinak i može negativno uticati na naš život. Bez obzira koliko takav uređaj može biti učinkovit. To bi vas moglo osvjestiti da razmislite o učinku uređaja kao što su ultrazvučne kade na vaše zdravlje. Zbog toga smo odlučili objasniti kako ultrazvučna kada može pozitivno uticati na vaše zdravlje pročišćavanjem voća i povrća.
Kako ultrazvučna kada utiče na vaše voće i povrće?
Prije nego što se tehnologija ovoliko razvila, poljoprivrednici su uglavnom koristili organske metode i tehnike uzgoja za berbu voća i povrća. Sigurnu berbu osigurali su korištenjem prirodnih komposta. U današnje se vrijeme komercijalno uzgoj širi, pa su pesticidi, đubriva i hemikalije zauzeli mjesto prirodnog načina uzgoja. Sve ove stvari ostavljaju za sobom ostatke bilo unutar, bilo na voću i povrću. Ostaci mogu biti štetni za vaše zdravlje na puno različitih načina.
Kako ultrazvuk pomaže u čišćenju?
Kada stavite predmete u ultrazvučnu kadu, on koristi postupak koji se naziva kavitacija za pranje, uglavnom dezinfekciju, uklanjanje prljavštine i čišćenje hrane. Osim toga, ultrazvučna kada na nekoliko načina čini vaše voće sigurnijim za konzumiranje.
Kako radi ultrazvučna kada?
Talas ultrazvučnog pritiska stvara mnogo mikroskopskih vakuumskih mjehurića koji napadaju, ubijaju ili uklanjaju sve klice, bakterije, prljavštinu i druge zakađivače na povrću i voću.
Talas ultrazvučnog pritiska rezultira hiljadama malih talasa kompresije u vodi. To razdvaja vodu i izvodi postupak poznat kao kavitacija. Ovaj postupak stvara milione mikroskopskih vakuumskih mjehurića. To su mjehurići koji čiste i peru vaše voće, povrće i druge predmete za domaćinstvo. Ova tehnologija postoji već godinama, koristi se čak u industrijskim i medicinskim primjenama za učinkovito čišćenje.
Ultrazvučne kade pomažu u procesu čišćenja voća i povrća
Kada prehrambeni proizvodi zahtijevaju ozbiljno čišćenje kako bi se uklonila nečistoća, ultrazvučna kada može vam olakšati postupak.
Pomaže u očuvanju voća i povrća
Snaga ultrazvuka uzrokuje fizičke i hemijske promjene u biološkim strukturama, smanjuje se patogenost i mikroorganizam kvarenja.
Pomaže u održavanju parametara kvaliteta povrća i voća
Bez obzira koju vrstu ultrazvučne kade za čišćenje koristite, kritični atributi kvaliteta vašeg voća se održavaju. Nedavne studije su pokazale da upotreba ultrazvučnog čistača može usporiti gubljenje kvaliteta svježih proizvoda tokom dugog skladištenja.
Ultrazvučna kada može pomoći u čišćenju područja koja nisu lako dostupna
Nema sumnje, kad perete voće i povrće, kao i ostale prehrambene proizvode poput piletine i mesa pod mlazom vode, postoje neka skrivena mjesta do kojih vaše ruke možda neće doći. Ali s ultrazvučnom kadom vrlo je učinkovit u dosezanju područja koja se teško čiste. To znači da bez obzira da li su hemijski ostaci unutar ili na plodovima, ultrazvučni čistač ih može iskorjeniti kako bi poboljšao jestivu sigurnost.
Zaključak
Sve vrste prljavštine mogu kontaminirati povrće, rezultirati njegovim propadanjem i uzrokovati neke bolesti. Imajući to u vidu, ultrazvučna tehnologija je postala dostupna. Za razliku od ostalih metoda čišćenja i tehnika dezinfekcije, naš ultrazvučni čistač HOME 2500 bit će učinkovitiji i djelotvorniji. Uklanja nečistoće i zagađivače, zadržavajući boju, hranjive sastojke i teksturu svježeg povrća za sigurnu i zdravu konzumaciju.